torsdag 29 november 2012

Ingredienslexikon

Ingredienslexikon
En stor hjälp i vardagen
för den som är allergisk
eller överkänslig mot
gluten, laktos, mjölk- eller
sojaprotein
Jag passar på att tipsa om detta lilla lexikon som är utgivet av Gothia förlag i samarbete med Svenska celiakiförbundet. Den riktar sig till gluten-, laktos-, mjölk- och sojaintoleranta. Man kan slå upp olika ingredienser som man till exempel hittar i innehållsförteckningar på matvaror. Exempel på vad man kan hitta i denna bok är

"Majsena - rent stärkelsemjöl av majs. Sväller något mindre än potatismjöl och ger något grumlig redning. Innehåller ej: gluten, laktos, mjölkprotein, sojaprotein."

"Quinoafrö, quinoamjöl - från en sydamerikansk ört, Chenopodium quinoa, som är släkt med svinmålla. Innehåller ej: gluten, laktos, mjölkprotein, sojaprotein."

Även tillsatser som E-nummer finns att slå upp i denna bok.

Om man hör till målgruppen och bor i Stockholmstrakten kan jag även rekommendera "Mat för livet"-mässan som hålls på Kistamässan i morgon fredag 30/11 11-17 och på lördag 1/12 10-16.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar