måndag 26 november 2012

Augustpriset 2012

Idag avslöjades vilka författare som tilldelades år 2012 års Augustpris. Göran Rosenberg vann den skönlitterära klassen med följande motivering (enligt Augustprisets hemsida):

Från det förintelseläger som är sinnebilden för Europas djupaste förnedring kommer Göran Rosenbergs far till en svensk idyll, en idyll innesluten i sin aningslösa blandning av välvilja och misstänksamhet. Göran Rosenberg återskapar i Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz faderns långa resa, en berättelse laddad av klarsynt inlevelse som också blir en fond för skildringen av hans egen uppväxt i Södertälje. Ur denna mycket personliga historia om en far och en son växer en betraktelse med stor allmängiltighet om betydelsen av viljan och förmågan att förstå också det som är svårt och motsägelsefullt.

Vinnare i skönlitterära klassen.
Utgiven på Albert Bonniers förlag.
I fackboksklassen vann Ingrid Carlberg med sin bok om Raoul Wallenberg. Motiveringen lyder:

Ingrid Carlbergs biografi över en av Sveriges mest omskrivna personer under efterkrigstiden är medryckande. Alla vet att Raoul Wallenberg aldrig återkom till hemlandet. Ändå är Carlbergs bok inte bara faktarik utan spännande, en riktig bladvändare. Med känsla berättar hon också om familjens vägran att ge upp hoppet trots den passiva hållning gentemot Sovjetunionen som präglade det officiella Sverige.

Omslagsbild: "Det står ett rum här och väntar på dig ..."
Vinnare i fackboksklassen, utgiven på
Norstedts.

Barn- och ungdomsboksklassen vanns av Nina Ullmaja. Juryns motivering löd:

En bokstavsbuffé fylld med spännande tillbehör, som överraskar med form och fantasi. Där allt är olika men ändå hör ihop. En bok som kan läsas på många olika sätt och där omslaget, bokstavligt talat, väcker läsarens känsla och nyfikenhet.

Vinnare i barn- och ungdomsboksklassen.
Utgiven på Bonnier Carlsen.

Lilla Augustpriset vanns av Ulrika Nettelblad med Route 66.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar